2016年美國總統大選之我見

首先,我對於美國嘅政治,or 政治 in general,都係一知半解。
雖然so called 係美國住咗4年,但因為我真係唔識,
所以我唔會突然政治家/經濟學家上身,作出任何學術分析。(完)

但我反而想紀錄一下我嘅感受。
生於1989年嘅我,好巧合可以做到好幾次嘅“歷史見證人”。
呢d 歷史事件,係未來嘅歷史教科書裡面都可能會出現。

特別深刻嘅,包括2001年 911 恐怖恐怖襲擊,
2004年南亞海嘯,香港佔中嘅第一日,同埋今日嘅Trump當選。

hahaee

今日返工,其實一直都係度refresh 票數(see image above),
Trump領先,然後Hilary又反超前,然後慢慢就大局已定。

  1. 結果當然非常意外,真係凡事都有可能。
  2. 或者應該話,原來我地係咁無知(都被所謂的polls,forecasts矇騙了,我們只是想聽自己想相信的一面)。
  3.  有6000萬美國人認為這是美國的悲劇,但別忘記,同時有6000萬美國人在開香檳慶祝。
  4. 全世界都係dissatisfied with current establishment (政府又好,地產霸權也好),全世界都想challenge the status quo所以世界先會“改朝換代”。
  5. 但其實呢一個就係democracy所反映出黎嘅事實。冇得argue。
  6. 有人話愚民佔大多數,intellectuals只是小數,因為大部分人都唔識make wise /informed choice,所以trump勝出。
  7. 但,的而且確咁massive嘅群體係存在緊,而且有咁一致嘅stance,咁trump贏,就證明咗有迫切需要去正視同理解呢6000萬人嘅訴求。
  8. 其實大家都係度默默選擇自己認為係正確,認為係rational嘅choice姐。nothing wrong about it.
  9. 唔好扁低人,亦唔好抬高自己。好似黃絲同籃絲咁,邊有話對與錯,話人“港豬”個個先係真正嘅“港豬”。
  10. Anyway.. 其實成個政府有好多保護機制好多processes,就算狂人都唔可以亂來。
Advertisements

One thought on “2016年美國總統大選之我見”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s